Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour

De teek tijdens het wandelen in Noorwegen

Noorwegen is een land met veel natuur en wordt gekenmerkt door de vele bossen. Het land in Scandinavië is dan ook een plek waar veel teken gevonden worden. Pas daarom goed op tijdens het wandelen in de vrije natuur, want een tekenbeet is zo opgelopen.

Waar zitten de teken in Noorwegen?

Teken zouden in principe overal in Noorwegen kunnen zitten, maar vooral de mensen die naar het zuiden van dit land gaan lopen gevaar om gebeten te worden door een teek. Teken zijn de laatste tien jaar namelijk 300 kilometer naar het noorden getrokken en vormen daarom ook een bedreiging voor wandelaars, fietsers en andere avonturiers die op groene plekken in Noorwegen komen. Rondom de hoofdstad Oslo en de zuidelijk gelegen bossen is de kans om de ziekte Tekenencefelitis op te lopen het grootst. Ook besmetting met de ziekte van Lyme is mogelijk na een tekenbeet.

Tekenencefelitis / FSME in Zuid-Noorwegen

In het zuiden van Noorwegen lopen mensen regelmatig de ziekte Tekenencefelitis op, ook wel FSME of TBE genoemd. Deze hersenontsteking is in zeldzame gevallen zelfs dodelijk en daarom laten veel inwoners zich inenten. De ziekte gaat gepaard met koorts en griepachtige verschijnselen en één op de drie mensen krijgt te maken met een hersenvliesontsteking. Dit gaat vaak gepaard met klachten als hoofdpijn, duizeligheid en stijfheid van de nek, schouders en rug. De ziekte is niet te behandelen.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Ziekte van Lyme ook een probleem in Noorwegen

Niet alleen in Nederland, maar ook in Noorwegen lopen mensen de ziekte van Lyme op als gevolg van een tekenbeet. Een rode cirkelvormige plek op de plaats van de beet is het symptoom voor deze ziekte. In dat geval is het verstandig om een arts te bezoeken en te starten met een antibioticakuur. De ziekte gaat gepaard met koorts en griep. In een later stadium kan de bacterie die de ziekte veroorzaakt ook de gewrichten, het zenuwstelsel en soms ook het hart aantasten. Tegen de ziekte van Lyme bestaat geen vaccinatie.