Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour

De teek tijdens het wandelen in Schotland

Schotland heeft te maken met veel heuvels en bergen waar wandelaars regelmatig een tekenbeet oplopen. Zeker na een zachte winterperiode zijn in deze gebieden veel teken te vinden. Deze minuscule beestjes zijn met het blote oog nauwelijks op te merken, maar vormen wel een groot gevaar. Na een wandeling in de Schotse heuvels zou het zomaar kunnen zijn dat je gebeten bent door een teek en hierdoor besmet bent met de Borrelia bacterie. Dit veroorzaakt de ziekte van Lyme en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Schotland en de ziekte van Lyme

Ixodes Ricinus, ook wel de schapenteek genoemd, is veel te vinden in Schotland en verspreidt daar de ziekte van Lyme. Deze ziekte is ook in Nederland bekend en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn als dit niet (goed) wordt behandeld met een antibioticakuur. Het eerste symptoom van Lyme is een rode cirkelvormige plek op de plaats van de tekenbeet. Daarna kunnen verschijnselen als koorts en griep ontstaan. In een later stadium kunnen klachten in de gewrichten, het zenuwstelsel en het hart optreden. Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte van Lyme.

Risicogebieden in Schotland


Teken bevinden zich vooral in het noordelijke gedeelte van Schotland. De Schotse Hooglanden is een populaire vakantiebestemming en bovendien een aantrekkelijk gebied om te wandelen of andere avontuurlijke activiteiten te doen. Het nadeel aan dit gebied is echter de aanwezigheid van teken, die zich hier verstoppen in de bossen en grassen. Dat er veel teken in het noorden van Schotland zitten, wil niet zeggen dat er geen gevaren loeren tijdens het wandelen in het zuidelijke gedeelte van dit land. Er zijn namelijk al genoeg mensen geweest die hier een tekenbeet hebben opgelopen.hen.