Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
rovince-content-vierkant-9

Hyalomma

Er zijn vele Hyalomma tekensoorten bekend, maar alleen de Hyalomma Marginatum en de Hyalomma Aegyptium komen voor in Europa. Ze vormen vooral in Zuid-Europese landen een bedreiging vanwege de associatie met het Krim-Congo virus.

Waar komt de Hyalomma teek voor?

De Hyalomma teek komt oorspronkelijk uit Afrika en leeft ook in Azië, maar wordt de laatste jaren steeds vaker gesignaleerd in Europa. De teek lijkt het continent binnen te zijn gedrongen via Spanje en Turkije en vormt een steeds groter probleem.
Sommige soorten infecteren niet alleen mensen, vee en knaagdieren, maar ook (trek)vogels. De infecties die door deze teken worden gedragen kunnen daardoor gemakkelijk verspreid worden over de rest van de wereld.
De Hyalomma is vooral actief in de maanden juni tot en met oktober en slaan het vaakst toe in juli en augustus. Indien er een zachte winter is geweest, komen er in het voor- en najaar meer teken voor dan oorspronkelijk. Ook het aantal teken in de zomer is de aanzienlijk hoger. Bij een temperatuur tussen de 22 en 27 graden zijn ze het meest gevaarlijk en vallen de meeste slachtoffers.

Levensbedreigende Krim-Congokoorts door Hyalomma

De Hyalomma teek wordt gezien als een van de overbrengers van het Krim-Congo virus, waar dertig tot vijftig procent van de besmette mensen aan overlijdt. Het eerste symptoom van de Krim-Congo-griep is griep met bloedneuzen. Na een paar dagen begint de lever op te zwellen en treden onderhuidse bloedingen op. Ook is het goed mogelijk dat belangrijke organen ophouden te werken. Er bestaat geen behandeling voor deze levensbedreigende ziekte, dus het vermijden van een infectie in van essentieel belang.