Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
header-outdoorkleding

Kan je je inenten tegen tekenziektes?

Kan je je inenten tegen tekenziektes?

Als je in Nederland bent gebeten door een teek, dan loop je het risico dat je de ziekte van Lyme oploopt. De ziekte brengt verschillende klachten met zich mee en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk gevolgen hebben. Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme zou daarom ideaal zijn, maar helaas is het niet mogelijk om je in te enten tegen de ziekte van Lyme. Er zijn wel andere tekenziektes waar een vaccin voor is.

Vaccinatie FSME/Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken. De ziekte heeft verschillende namen: FSME, RSSE en TBE. Deze ziekte kun je oplopen door een tekenbeet, maar komt niet voor in Nederland. Teken die dit virus met zich meebrengen komen vooral voor in de periode tussen maart en november in bosachtige gebieden. Mocht je in deze periode op reis gaan naar zo’n gebied, dan wordt er geadviseerd om een inenting tegen teken te nemen.

De vaccinatie bij FSME of tekenencefalitis bestaat uit drie injecties, met tussenpozen van één maand en vijf maanden. Er is echter ook een versneld schema, waarbij je de tweede injectie twee weken na de eerste krijgt. Je bent na twee injecties gedeeltelijk beschermd bij een tekenbeet. Het beste is om een half jaar voor vertrek te beginnen met de injecties, maar het kan ook drie weken voor vertrek. Je bent in totaal drie jaar beschermd tegen tekenencefalitis als je alle drie de injecties hebt gehad.