Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

Wat is RSSE?

Wat is RSSE?

Russian Spring Summer Encephalitis (RSSE) is de Russische variant voor de Europese tekenencefalitis FSME. De ziekte kun je oplopen door een beet van een besmette teek of het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte kan een ernstige hersenontsteking veroorzaken, waar patiënten soms zelfs aan overlijden. Bij de Russische variant RSSE is de kans op overlijden veel hoger dan bij de Europese variant FSME.

 

Waar kun je RSSE oplopen?

Je kunt besmet kraken met RSSE als je bent gebeten door een teek in het Oostelijke/Aziatische deel van Rusland, Kazachstan, Mongolië, China of Japan. Teken zijn het meest actief in de zomer en herfst, dus de kans op besmetting is dan het grootst.

Verschijnselen van RSSE

RSSE kan net als FSME soms onopgemerkt blijven. Sommige mensen hebben geen last van klachten, maar bij andere patiënten kunnen de verschijnselen zelfs dodelijke gevolgen hebben. RSSE begint meestal met griep en koorts en kan later uitgroeien tot een ernstige hersenontsteking. Bij die hersenontsteking overlijdt twintig procent van de patiënten. Bij FSME is dit maar één procent.

Behandelen van RSSE

Er bestaat een vaccinatie die beschermt tegen FSME én RSSE. De vaccinatie wordt aangeraden voor vakanties tussen maart en november in natuurrijke gebieden waar de ziektes voorkomen. RSSE is niet te behandelen en daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals inenten of het dragen van beschermde kleding.