Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

Wat is RSSE?

Wat is RSSE?

Russian Spring Summer Encephalitis (RSSE) is de Russische variant voor de Europese tekenencefalitis FSME. De ziekte kun je oplopen door een beet van een besmette teek of het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte kan een ernstige hersenontsteking veroorzaken, waar patiënten soms zelfs aan overlijden. Bij de Russische variant RSSE is de kans op overlijden veel hoger dan bij de Europese variant FSME.

 

Waar kun je RSSE oplopen?

Je kunt besmet kraken met RSSE als je bent gebeten door een teek in het Oostelijke/Aziatische deel van Rusland, Kazachstan, Mongolië, China of Japan. Teken zijn het meest actief in de zomer en herfst, dus de kans op besmetting is dan het grootst.

Verschijnselen van RSSE

RSSE kan net als FSME soms onopgemerkt blijven. Sommige mensen hebben geen last van klachten, maar bij andere patiënten kunnen de verschijnselen zelfs dodelijke gevolgen hebben. RSSE begint meestal met griep en koorts en kan later uitgroeien tot een ernstige hersenontsteking. Bij die hersenontsteking overlijdt twintig procent van de patiënten. Bij FSME is dit maar één procent.

Behandelen van RSSE

Er bestaat een vaccinatie die beschermt tegen FSME én RSSE. De vaccinatie wordt aangeraden voor vakanties tussen maart en november in natuurrijke gebieden waar de ziektes voorkomen. RSSE is niet te behandelen en daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals inenten of het dragen van beschermde kleding.

middensectie-cat-1

Wat is FSME

Hoe kun je FSME oplopen?

Teken leven op groene plekken met veel bossen en struiken, zoals in parken, bossen en natuurgebieden. Ze klemmen zich vast aan de huid van mensen en zijn soms besmet met een virus. Dit virus kunnen ze door te bijten over brengen op de mens. Als je dus gebeten wordt door een teek die geïnfecteerd is met FSME, dan is de kans groot dat je deze ziekte krijgt. Je kunt ook FSME oplopen na het drinken van ongepasteuriseerde melk.

Waar komt FSME voor?

In Nederland komt FSME, ook wel tekenencefalitis genoemd, niet voor. Wij kennen over het algemeen alleen teken die de ziekte van Lyme overbrengen. FSME is een virus dat zich wél in alle andere gebieden in Europa verspreidt, met uitzondering van de Benelux en Noord-Scandinavië. In de meeste andere landen ter wereld komen teken voor die geïnfecteerd zijn met FSME.

 

Wat zijn de gevolgen van FSME?

FSME brengt in de meeste gevallen geen ernstige verschijnselen met zich mee. De meeste mensen worden grieperig en krijgen koorts. Een klein deel van de besmette mensen krijgt na deze symptomen nog te maken met een ernstige infectie in de hersenen. Daarbij kunnen koorts, hoofdpijn, nekpijn en braken optreden. De kans op overlijden aan FSME is nihil.

Behandeling FSME

Omdat er geen behandeling mogelijk is voor FSME, is het belangrijk om je goed te beschermen tegen teken. Draag daarom teekwerende kleding in gebieden waar teken veel voorkomen en/of laat je inenten tegen deze ziekte. Er bestaat een vaccinatie voor FSME.

blog-teek

Wat is tekenencefalitis?

Wat is tekenencefalitis?

Tekenencefalitis is een ziekte die je op kunt lopen na een beet van een besmette teek of het drinken van ongepasteuriseerde melk. De ziekte is een virusinfectie die een hersenontsteking kan veroorzaken.

 

Waar komt tekenencefalitis voor?

Tekenencefalitis kun je oplopen door een beet van een teek die besmet is met FSME, de Europese variant die in een groot deel van Europa voorkomt, behalve in de Benelux en het noorden van Scandinavië. Er is ook nog een Russische variant (RSSE) die teken encefalitis kan veroorzaken. Deze soort komt voor in het zuiden van de voormalige Sovjet-Unie, Kazachstan, het noordoosten van China, Japen en Mongolië.

Besmetting tekenencefalitis

Gemiddeld gezien treedt tekenencefalitis ongeveer zeven tot veertien dagen na de tekenbeet op. Bij het drinken van ongepasteuriseerde melk is de tijd tussen besmetting en ziekte ongeveer drie of vier dagen.

 

Verschijnselen tekenencefalitis

Het komt vaak voor dat besmette mensen niet eens door hebben dat ze besmet zijn. Zij maken de ziekte ongemerkt door, zonder dat ze zich dus echt ziek voelen. Mensen die wel ziek worden, krijgen vaak te maken met griepachtige verschijnselen en koorts. Bij een klein deel van de besmette mensen treedt één tot drie dagen na het verdwijnen van de symptomen nog een hersenontsteking op. Bij de Europese variant van tekenencefalitis overlijdt ongeveer een procent aan de gevolgen van een ontsteking in de hersenen. Bij de Russische variant ligt dit percentage iets hoger.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Behandeling tekenencefalitis

Er bestaat geen geneesmiddelen om tekenencefalitis te behandelen, maar je kunt je wel inenten tegen deze ziekte. Dit zou verstandig kunnen zijn als je langer dan vier weken verblijft in een natuurgebied in Europa.