Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-4

Ziekte van lyme gevolgen

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Een teek is een spinachtig dier dat zich op de huid van mens en dier nestelt. De teek is de drager van de Borrelia Burgdorfi-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De eerste symptomen van de ziekte van Lyme zijn griepachtige klachten als hoofdpijn en spierpijn. Hierdoor wordt niet direct aan de ziekte van Lyme gedacht. Een bezoek aan de huisarts na een tekenbeet is belangrijk. De arts dient op basis van waarschijnlijkheid een diagnose vast te stellen of deze klachten daadwerkelijk aanwijzingen zijn voor de ziekte van Lyme of toegewezen moeten worden aan een andere ziekte.

Restklachten

Na behandeling met antibiotica is het herstel goed. Er kunnen restklachten ontstaan. Vermoeidheid, terugkerende griepachtige klachten, zweten, temperatuurverhoging en pijn in spieren en gewrichten, rug, nek, hoofden zenuwpijnen zijn hier een voorbeeld van. In de praktijk blijkt dat veel patiënten met de ziekte van Lyme een behandeling nodig hebben van tot één vier jaar. Toch kunnen er chronische verschijnselen ontstaan als stemmingswisselingen, problemen met concentratie, geheugenproblemen of psychiatrische aandoeningen.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?
middensectie-cat-4

Teken bij dieren

blog-teek

Niet alleen mensen kunnen gebeten worden door teken maar ook dieren. Teken worden namelijk aangetrokken tot warmte en beweging van zoogdieren wat betekend dat ook honden en katten last kunnen krijgen van teken. Bij laatstgenoemden zit de teek meestal op de kop, in de hals en in de huidplooien. Teken hebben een voorkeur voor gebieden met onbehaarde dunne huid zoals de snuit, oren en poten.  Niet-volgezogen ziet een teek eruit als een klein zwart/bruin spinnetje. Ze kruipen tussen de haren van je viervoeter op zoek naar een plek op de huid waar ze zich kunnen vastbijten. De teek zal pas loslaten wanneer hij klaar is met bloedzuigen. Volgezogen ziet een teek eruit als een erwtje.

Wat kan ik doen om beten te voorkomen?

Om te voorkomen dat teken die zich op uw huisdier bevinden zich verder in huis verspreiden is er het Rovince Vital Hondenkussen. De hoes van het kussen is geïmpregneerd waardoor ongedierte dat van uw hond komt niet verder uw huis en/of tuin in kruipt.

 Waar bevinden de teken zich?

Teken bevinden zich voornamelijk in struiken, (hoog) gras en bosrijk gebied. Maar ook tuinen en parken zijn een populair leefgebied van teken. Honden en katten die niet of nauwelijks buiten komen lopen hierdoor weinig risico op tekenbeten. Maar voor huisdieren die dol zijn op een wandeling in de natuur is de kans op een tekenbeet beduidend aanwezig. Extra aandacht voor tekenpreventie is dus gewenst. Preventie bij dieren bestaat, net als bij mensen, uit regelmatige visuele controle. Controleer uw huisdier, zeker in het buitenland, minimaal een keer per dag op teken.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

De teek snel verwijderen

Heb je een teek gevonden bij je huisdier, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op een gevaarlijke aandoening zoals de ziekte van Lyme. Maak bij het verwijderen van de teek geen gebruik van alcohol, vuur of hitte of zeep. Het enige wat u nodig heeft voor het effectief verwijderen van een teek is een tekenpincet. Het gebruik van een normale pincet of uw vingers wordt afgeraden aangezien de kop van de teek hierdoor vaak blijft zitten in de huid.

Het verwijderen van de teek m.b.v. een tekenpincet gaat als volgt:

Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw hond of kat
Draai met de pincet totdat de teek loskomt, ga niet trekken!
Controleer voordat u de teek weggooit of u de kop ook heeft verwijderd.
Als de kop toch is blijven zitten is dat meestal niet erg, deze zal er vanzelf uitzweren. Er kan een bult ontstaan op de plek waar de teek heeft gezeten maar deze zal vanzelf weer verdwijnen. Noteer voor de zekerheid wel de datum van het ontdekken van de teek op de huid van je viervoeter zodat je dit kunt controleren.

Heeft uw viervoeter na een tekenbeet last van ziekteverschijnselen zoals koorts of lusteloosheid raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierarts.

Ziekte van Lyme bij zwangerschap

De ziekte van Lyme brengt altijd gevaren met zich mee, dus ook bij zwangere vrouwen. Het is echter niet zo dat een persoon die zwanger is extra kwetsbaar is na een tekenbeet.

 

Risico ziekte van Lyme voor zwangere

De ziekte van Lyme bij zwangeren heeft geen ander beloop dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Bij zwangere vrouwen die klachten krijgen, wordt dezelfde diagnose gesteld als bij ieder ander persoon.

Risico ziekte van Lyme voor ongeboren kind

Op basis van bij dieren uitgevoerde experimenten blijkt dat er een kans is op ziekteoverdracht van de Borrelia-bacterie bij zwangerschap. Als een zwangere vrouw dus besmet is met de ziekte van Lyme, bestaat er een kans op overdracht van de ziekte naar het ongeboren kind. Desondanks is dit zeer zeldzaam. Er is nog geen duidelijk verband gevonden tussen aangeboren afwijkingen en de lymeziekte tijdens zwangerschap.

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Behandeling ziekte van Lyme bij zwangerschap

De ziekte van Lyme is, net als bij vrouwen die niet zwanger zijn, goed te genezen met antibiotica, mits de diagnose tijdig wordt vastgesteld. Het is belangrijk dat er alert wordt gereageerd na een tekenbeet, want de ziekte kan nare gevolgen hebben als deze niet wordt opgemerkt. Denk hierbij aan klachten als gewrichtspijn, problemen met het zenuwstelsel en hartproblemen.

Wat te doen bij een tekenbeet

Bent u gebeten door een teek? Dan loopt u risico! Het is het belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd. De teek zelf is niet gevaarlijk, maar als de teek besmet is met de ziekte van lyme dan hebt u kans dat de teek dit aan u overdraagt. Het is belangrijk om een aantal stappen direct uit te voeren. Volg ons stappenplan om ervoor te zorgen dat de teek op de juiste manier wordt verwijderd en u geen onnodig risico loopt.

Weet u nog wanneer u bent gebeten?

Het is belangrijk om te weten wanneer u bent gebeten. Een teek kan namelijk al na 24 uur schadelijke stoffen en ziekten overdragen. Het op de juiste manier verwijderen van een teek is erg belangrijk, als dit niet goed gebeurd dan is de kans op besmetting nog hoger. Klik hieronder op ja of nee en u gaat door naar de volgende stap.Is dit langer dan 24 uur geleden?

Het is belangrijk om te weten of de tekenbeet wel of niet langer dan 24 uur geleden is. Na 24 uur loopt u namelijk de kans op besmet te raken met Lime. Hieronder leest u afhankelijk van hoe lang de beet geleden is, welke actie u moet ondernemen.

erythena-migrans

Ja langer dan 24 uur geleden?

Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter de kans dat ziekteverwekkers worden overgedragen. Het is belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd.

Nee niet langer dan 24 uur geleden

De kans op een besmetting is minimaal. Zorg ervoor dat u de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier verwijderd.

middensectie-cat-3

Tekenbeet voorkomen

afbeelding-blog-wat-is-doxycycline-?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker in het geval van een tekenbeet. Bent u regelmatig in de natuur, dan loopt u de kans door een teek gebeten te worden. Wist u dat u een tekenbeet kunt voorkomen door de speciale en comfortabele insect- en teekwerende kleding van Rovince te dragen?

Al sinds 2009 is Rovince dé specialist op het gebied van tekenpreventie. Dat door het dragen van onze teekwerende kleding een tekenbeet voorkomen kan worden, is al lang geen geheim meer voor veel professionals en hobbyisten die regelmatig in de natuur actief zijn. Zo wordt onze kleding gedragen door onder andere:

 • Boswachters
  Politiemedewerkers die veel veldwerk doen
  Vissers
  Natuurfotografen
  Backpackers
  Hoveniers
  Wegwerkers(in de struiken langs de weg bevinden zich ook veel teken)

 

 

Zo helpt onze kleding om een tekenbeet te voorkomen

De ongevaarlijke en huidvriendelijke coating op onze anti teek kleding voorkomt dat teken zich aan de kleding hechten. U kunt zich met de kleding van Rovince van top tot teen beschermen tegen teken. Teken kunnen uw huid niet meer bereiken en daarmee kan dus een tekenbeet voorkomen worden. In onderstaande video leggen we uit hoe onze kleding precies werkt en u beschermt tegen tekenbeten.

Bekijk onze collectie broeken, shirts, fleece vesten, softshells, poloshirts, sokken en caps in onze webshop.

De voordelen van Rovince

Wij hebben onze teekwerende kleding jarenlang doorontwikkeld en we impregneren de kleding tijdens de productie met het gepatenteerde, teekwerende product Zeck-Protec. Dit zorgt voor een ondoordringbare barrière voor teken gedurende de hele levensduur van de kleding. Nabehandeling is niet nodig. Met de kleding van Rovince kunt u ook onder zware professionele omstandigheden een tekenbeet voorkomen. Daarnaast is onze kleding:

 • voorzien van een uitstekende pasvorm
  beschermend tot ruim 80 wasbeurten
  beschikbaar in zeer veel verschillende modellen en maten
  beschermend tegen andere kleine beestjes, zoals muggen
rovince-content-vierkant-4

Bekijk nu ons assortiment

Bent u ook overtuigd dat onze kleding dé oplossing is om tekenbeten voor altijd te voorkomen? Download dan nu onze catalogus of bekijk onze collectie in de webshop.

Bekijk de collectie
Bekijk de catalogus

Tips om een tekenbeet te voorkomen

De beste manier om een tekenbeet te voorkomen is het dragen van onze geïmpregneerde kleding. Als u niet dagelijks in een “teken gevarenzone” komt dan zijn er nog een paar tips om de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk te maken. Met het dragen van dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek voorkomt u dat teken directe toegang tot uw huid hebben. Draag bij voorkeur lichte kleding, hierop zijn teken beter te zien. Onbedekte huid kunt u insmeren met een middel dat DEET bevat. Ook wanneer u op de wandelpaden blijft en niet door hoog gras of struiken loopt, verlaagt u de kans dat u door een teek wordt gebeten.

 

middensectie-cat-2

De voordelen van de Boswachterkleding van Rovince

Rovince boswachterkleding is meer dan alleen comfortabel

Professionals die in de natuur aan het werk zijn, moeten met hun kleding rekening houden met diverse factoren. Ten eerste is er natuurlijk het weer. Wisselende of extreme temperaturen, neerslag, wind, alles is mogelijk in ons kikkerlandje. Dan is het fijn als de kleding beschermt, droog houdt en in alle weersomstandigheden comfortabel is. Aan deze voorwaarden voldoet de boswachterkleding van Rovince volledig. Dat op zich is al reden genoeg om er een (werk)garderobe mee te vullen, maar er is meer.

 

 

Sterk, soepel en perfecte schutkleuren

Rovince boswachterkleding is van stevig materiaal gemaakt en kan tegen een stootje, zonder dat dit ten koste gaan van de bewegingsvrijheid. Dat is fijn, want dan scheurt de stof niet als u ermee door het struikgewas struint. Bovendien blenden de kleuren van de kleding perfect met de natuur. Dat maakt het mogelijk gemakkelijker dieren te spotten en te benaderen, zonder hiervoor de natuur te verstoren. Toch is ook dit nog niet alles. De kleding van Rovince is uniek in het feit dat de stof waarvan de kleding gemaakt is, teekwerend is!

 

Hét grote voordeel

Buitenprofessionals, zoals bijvoorbeeld boswachters en hoveniers, maar ook natuurgenieters, zoals wandelaars, krijgen steeds vaker te maken met het alsmaar groeiende aantal teken. Die kleine spinachtige beestjes, die van bloed van dier of mens leven, kunnen een bron van ellende zijn. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat ze besmet zijn met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Hoewel de klachten per persoon kunnen verschillen, ontstaan soms ontstekingen in de gewrichten en in de hersenen, die vaak moeilijk te behandelen zijn.

Het voorkomen van tekenbeten is dus van het grootste belang. Natuurlijk zou het vermijden van plekken waar teken zich ophouden de beste oplossing zijn. Toch is dat niet realistisch. Teken bevinden zich immers ook in onze achtertuinen. En zeker in beroepen zoals die van een boswachter, is het ontzettend lastig de confrontatie met teken te vermijden. Daarmee komen we bij hét grote voordeel van de boswachterkleding van Rovince: de duurzame bescherming tegen tekenbeten!

rovince-content-vierkant-6

98% minder kans op tekenbeten

Hoewel het smeren en inspuiten met verschillende anti-teek middelen wel wat helpt, is het bij lange na niet voldoende om tekenbeten te voorkomen. Bovendien is het nauwelijks te doen om continu te blijven smeren. Het dragen van teekwerende kleding is daarom een uitkomst, want het vermindert de kans op tekenbeten met 98%!

Alle anti-teek kleding van Rovince wordt al tijdens de productie geïmpregneerd met het teekwerende en wetenschappelijk onderbouwde product Zeck-Protec. Zeck-Protec bevat permethrine, een synthetische variant van een insectenwerende stof die in de natuur voorkomt. Deze stof geeft het ‘hot feet-effect’. Als een teek probeert zich vast te grijpen aan kleding, ontstaat er een thermische reactie en wordt het de teek letterlijk en figuurlijk ‘te heet onder de voeten’. Hierdoor laat de teek zich gemiddeld binnen 20 seconden van de kleding vallen.

Nog een paar voordelen van de Rovince boswachterkleding?

 • ademend en ventilerend
  goede pasvorm
  vuilafstotend
  UV50+ bescherming
  beschermt ook tegen muggen (dus ook tegen tropische ziektes als Zika en Malaria)
  geur-, en kleurloze impregnatie met Zeck-Protec voor de hele levensduur
  behoeft geen nabehandeling